Startsida
Hjälp
Sök i LIBRIS databas

     

 

Sökning: onr:q1ctv8trnksqx5js > Dairy Products and ...

Dairy Products and Cancer Risk in a Northern Sweden Population [Elektronisk resurs]

Nilsson, Lena Maria, 1965- (författare)
Winkvist, Anna (författare)
Esberg, Anders (författare)
Jansson, Jan-Håkan (författare)
Wennberg, Patrik, 1972- (författare)
van Guelpen, Bethany (författare)
Johansson, Ingegerd (författare)
Umeå universitet Medicinska fakulteten (utgivare)
Umeå universitet Medicinska fakulteten (utgivare)
Umeå universitet Medicinska fakulteten (utgivare)
Umeå universitet Medicinska fakulteten (utgivare)
Umeå universitet Medicinska fakulteten (utgivare)
Publicerad: Taylor & Francis, 2019
Engelska.
Ingår i: Nutrition and Cancer. - 0163-5581.
Läs hela texten
Läs hela texten
Läs hela texten
  • E-artikel/E-kapitel
Sammanfattning Ämnesord
Stäng  
  • The role of dairy products in cancer is unclear. We assessed consumption of fermented milk, non-fermented milk, cheese, and butter, estimated from semi-quantitative food frequency questionnaires, in relation to prospective risk of breast, prostate, colorectal, smoking-, and obesity-related cancers in 101,235 subjects, including 12,552 cancer cases, in the population-based Northern Sweden Health and Disease Study. Most analyses ( n  = 20) rendered null results. In men, we observed an increased prostate cancer risk among high-consumers of cheese (hazard ratio (HR) for highest vs. lowest quintile (Q5-Q1), 1.11; 95% CI, 0.97-1.27; P trend  = 0.013). In women, high-consumers of cheese had a decreased risk of overall cancer (HR Q5-Q1, 0.95; 95% CI, 0.88-1.04; P trend  = 0.039), smoking-related (HR Q5-Q1, 0.84; 95% CI, 0.72-0.97; P trend ≤ 0.001), and colorectal cancers (HR Q5-Q1, 0.82; 95% CI, 0.63-1.07; P trend  = 0.048). Butter yielded a weak decreased obesity-related cancer risk in women (HR Q5-Q1, 0.91; 95% CI, 0.81-1.02; P trend  = 0.049). Fermented milk yielded HRs below zero in women, but with no clear linear associations. In conclusion, this study does not support any major adverse or beneficial effects of fermented milk, non-fermented milk, cheese, and butter in the diet from a cancer risk perspective. 

Ämnesord

Medical and Health Sciences  (hsv)
Health Sciences  (hsv)
Public Health, Global Health, Social Medicine and Epidemiology  (hsv)
Medicin och hälsovetenskap  (hsv)
Hälsovetenskaper  (hsv)
Folkhälsovetenskap, global hälsa, socialmedicin och epidemiologi  (hsv)

Genre

government publication  (marcgt)

Indexterm och SAB-rubrik

dairy products
milk
cheese
fermented milk
cancer
Inställningar Hjälp

Beståndsinformation saknas

Om LIBRIS
Sekretess
Blogg
Hjälp
Fel i posten?
Kontakt
Teknik och format
Sök utifrån
Sökrutor
Plug-ins
Bookmarklet
Anpassa
Textstorlek
Kontrast
Vyer
LIBRIS söktjänster
SwePub
Sondera
Uppsök

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

Copyright © LIBRIS - Nationella bibliotekssystem

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy