Startsida
Hjälp
Sök i LIBRIS databas

     

 

Sökning: onr:mxdvvlrvkqpch478 > Health-related qual...

Health-related quality of life worsens by school age amongst children with food allergy [Elektronisk resurs]

Thörnqvist, Victoria (författare)
Middelveld, Roelinde (författare)
Wai, Hay Mar (författare)
Ballardini, Natalia (författare)
Nilsson, Evalill (författare)
Strömquist, Jennie (författare)
Ahlstedt, Staffan (författare)
Nilsson, Lennart Jan (författare)
Protudjer, Jennifer L. P. (författare)
Linköpings universitet Institutionen för medicin och hälsa (utgivare)
Linköpings universitet Medicinska fakulteten (utgivare)
Region Östergötland Närsjukvården i västra Östergötland (utgivare)
Linköpings universitet Institutionen för klinisk och experimentell medicin (utgivare)
Region Östergötland Hjärt- och Medicincentrum (utgivare)
Publicerad: BMC, 2019
Engelska.
Ingår i: Clinical and Translational Allergy. - 2045-7022. ; 9
Läs hela texten
Läs hela texten
Läs hela texten
  • E-artikel/E-kapitel
Sammanfattning Ämnesord
Stäng  
  • Background: Food allergy is negatively associated with health-related quality of life (HRQL). Although differences exist between parents and children, less is known about age-specific differences amongst children. As such, we aimed to identify if age, as well as other factors, are associated with food allergy-specific HRQL in an objectively defined population of children. Methods: Overall, 63 children (boys: n = 36; 57.1%) with specialist-diagnosed food allergy to 1 + foods were included. Parents/guardians completed the Swedish version of a disease-specific questionnaire designed to assess overall-and domain-specific HRQL. Descriptive statistics and linear regression were used. Results: The most common food allergy was hens egg (n = 40/63; 63.5%). Most children had more than one food allergy (n = 48; 76.2%). Nearly all had experienced mild symptoms (e.g. skin; n = 56/63; 94.9%), and more than half had severe symptoms (e.g. respiratory; 39/63; 66.1%). Compared to young children (0-5 years), older children (6-12 years) had worse HRQL (e.g. overall HRQL: B = 0.60; 95% CI 0.05-1.16; p amp;lt; 0.04.). Similarly, multiple food allergies, and severe symptoms were significantly associated with worse HRQL (all p amp;lt; 0.05) even in models adjusted for concomitant allergic disease. No associations were found for gender or socioeconomic status. Conclusion: Older children and those with severe food allergy have worse HRQL. 

Ämnesord

Medical and Health Sciences  (hsv)
Health Sciences  (hsv)
Public Health, Global Health, Social Medicine and Epidemiology  (hsv)
Medicin och hälsovetenskap  (hsv)
Hälsovetenskaper  (hsv)
Folkhälsovetenskap, global hälsa, socialmedicin och epidemiologi  (hsv)

Genre

government publication  (marcgt)

Indexterm och SAB-rubrik

Children; Food allergy; Food hypersensitivity; Health-related quality of life
Inställningar Hjälp

Beståndsinformation saknas

Om LIBRIS
Sekretess
Blogg
Hjälp
Fel i posten?
Kontakt
Teknik och format
Sök utifrån
Sökrutor
Plug-ins
Bookmarklet
Anpassa
Textstorlek
Kontrast
Vyer
LIBRIS söktjänster
SwePub
Sondera
Uppsök

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

Copyright © LIBRIS - Nationella bibliotekssystem

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy