Startsida
Hjälp
Sök i LIBRIS databas

     

 

Sökning: onr:9l5dcflq7wnwwh2n > Food Sources and Ac...

Food Sources and Access Strategies in Ugandan Secondary Cities [Elektronisk resurs] An Intersectional Analysis

Mackay, Heather, 1976- (författare)
Umeå universitet Samhällsvetenskapliga fakulteten (utgivare)
Publicerad: Sage Publications, 2019
Engelska.
Ingår i: Environment & Urbanization. - 0956-2478. ; 31:2, 375-396
Läs hela texten
Läs hela texten
Läs hela texten
  • E-artikel/E-kapitel
Sammanfattning Ämnesord
Stäng  
  • This article arises from an interest in African urbanization and in the food, farming and nutritional transitions that some scholars present as integral to urban life. The paper investigates personal urban food environments, food sources and access strategies in two secondary Ugandan cities, Mbale and Mbarara, drawing on in-depth interviews and applying an intersectional lens. Food sources were similar across dimensions of difference but food access strategies varied. My findings indicate that socioeconomic circumstance (class) was the most salient influence shaping differences in daily food access strategies. Socioeconomic status, in turn, interacted with other identity aspects, an individual’s asset base and broader structural inequalities in influencing urban food environments. Rural land and rural connections, or multispatiality, were also important for food-secure urban lives. The work illuminates geometries of advantage and disadvantage within secondary cities, and highlights similarities and differences between food environments in these cities and Uganda’s capital, Kampala. 

Ämnesord

Social Sciences  (hsv)
Social and Economic Geography  (hsv)
Samhällsvetenskap  (hsv)
Social och ekonomisk geografi  (hsv)
Social Sciences  (hsv)
Social and Economic Geography  (hsv)
Human Geography  (hsv)
Samhällsvetenskap  (hsv)
Social och ekonomisk geografi  (hsv)
Kulturgeografi  (hsv)
Medical and Health Sciences  (hsv)
Health Sciences  (hsv)
Nutrition and Dietetics  (hsv)
Medicin och hälsovetenskap  (hsv)
Hälsovetenskaper  (hsv)
Näringslära  (hsv)
Public Health, Global Health, Social Medicine and Epidemiology  (hsv)
Folkhälsovetenskap, global hälsa, socialmedicin och epidemiologi  (hsv)
Food and Nutrition  (umu)
Kostvetenskap  (umu)

Genre

government publication  (marcgt)

Indexterm och SAB-rubrik

Uganda
secondary cities
food environments
non-communicable disease
nutrition transition
obesity
intersectionality
feminist geography
Inställningar Hjälp

Beståndsinformation saknas

Om LIBRIS
Sekretess
Blogg
Hjälp
Fel i posten?
Kontakt
Teknik och format
Sök utifrån
Sökrutor
Plug-ins
Bookmarklet
Anpassa
Textstorlek
Kontrast
Vyer
LIBRIS söktjänster
SwePub
Sondera
Uppsök

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

Copyright © LIBRIS - Nationella bibliotekssystem

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy