Startsida
Hjälp
Sök i LIBRIS databas

     

 

Sökning: onr:7h37bdtf5f1zclwh > Effect of temperatu...

Effect of temperature during vital gluten adhesive preparation and application on shear-bond strength [Elektronisk resurs]

Trischler, Johann, 1981- (författare)
Sandberg, Dick, 1967- (författare)
Dorn, Michael, 1978- (författare)
Linnéuniversitetet Fakulteten för teknik (FTK) (utgivare)
Publicerad: Taylor & Francis, 2018
Engelska.
Ingår i: Journal of Adhesion Science and Technology. - 0169-4243. ; 32:4, 448-455
Läs hela texten
Läs hela texten
Läs hela texten
Läs hela texten
  • E-artikel/E-kapitel
Sammanfattning Ämnesord
Stäng  
  • If protein-based adhesives are to become a competitive bio-based alternative to synthetic adhesives, the preparation and application methods have to be considerable improved to reduce process time and thereby improve the economy of the adhesive system. The purpose of this study was to investigate the impact of the temperature during preparation and application on the shear-bond strength of an adhesive based on vital gluten for use in wood applications. Vital gluten was used in its natural form and mixed with water of different temperatures (preparation temperature 0 °C or 20 °C), and applied on beech veneer at different temperature (application temperature –10, 20, 60 and 100 °C). Tensile shear-bond strength samples were prepared and tested according to EN 205. The results showed that an increase in veneer temperature during application of the adhesive led to a decrease in the shear-bond strength, but that the preparation temperature of the adhesive had no influence on the strength. 

Ämnesord

Agricultural and Veterinary sciences  (hsv)
Agricultural Science, Forestry and Fisheries  (hsv)
Wood Science  (hsv)
Lantbruksvetenskap och veterinärmedicin  (hsv)
Lantbruksvetenskap, skogsbruk och fiske  (hsv)
Trävetenskap  (hsv)
Forestry and Wood Technology  (lnu)
Skog och träteknik  (lnu)

Genre

government publication  (marcgt)

Indexterm och SAB-rubrik

application temperature; bond line; preparation temperature; protein adhesive
Inställningar Hjälp

Beståndsinformation saknas

Om LIBRIS
Sekretess
Blogg
Hjälp
Fel i posten?
Kontakt
Teknik och format
Sök utifrån
Sökrutor
Plug-ins
Bookmarklet
Anpassa
Textstorlek
Kontrast
Vyer
LIBRIS söktjänster
SwePub
Sondera
Uppsök

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

Copyright © LIBRIS - Nationella bibliotekssystem

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy