Startsida
Hjälp
Sök i LIBRIS databas

     

 

Sökning: onr:18743542 > Från evidens till p...

Från evidens till praktik [Elektronisk resurs] : utvärdering av ett nytt arbetssätt för att använda evidens i vårdens förbättringsarbete / Magnus Falk ...

Falk, Magnus, 1968-
Bradley, Thomas 
Edström, Morgan 
Johansson-Fredin, Solveig 
Tärning, Eva 
Carlsson, Per 
Landstinget i Östergötland. Forsknings- och utvecklingsenheten för närsjukvården i Östergötland (utgivare)
Linköping : Forsknings- och utvecklingsenheten för Närsjukvården i Östergötland, Landstinget i Östergötland 2014
Svenska 30, [12] s. + 5 bilagor
Serie: Rapport-FoUrnalen, 1102-3805 ; 2014:1
Läs hela texten (Sammanfattning och fulltext från Linköping University Electronic Press)
  • Bok (digitaliserad)
Sammanfattning Ämnesord
Stäng  
  • Att hälso- och sjukvården ska bedrivas utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet är allmänt vedertaget. Ett snabbt ökande kunskapsflöde innebär dock höga krav på såväl behandlande enheter som på den enskilda läkaren, som i sitt vardagsarbete ska fatta medicinska beslut utifrån bästa möjliga kunskap. Att på ett strukturerat och effektivt sätt underlätta spridningen av, och tillgången till, evidensbaserad kunskap utgör en stor utmaning för hela samhället, inklusive forskarsamhället. För vården är det en utmaning att använda kunskapen. Syftet med projektet var att utveckla, pröva och utvärdera en lokalt anpassad modell för implementering av evidensbaserad kunskap i klinisk verksamhet, baserad på ett arbetssätt som tidigare prövats i Kanada (Alberta Ambassador Programme), och som modifierades för att passa de lokala förutsättningarna i Östergötland, där projektet genomfördes. Som kliniskt beslutsproblem att studera valdes förskrivning av läkemedlet pregabalin, som används vid epilepsi, generaliserat ångestsyndrom (GAD) och neuropatisk smärta. Valet grundades på att läkemedlet är dyrt i förhållande till alternativen, på en ökande förskrivning med stor variationinom länet, samt på rapporter om förskrivning utanför rekommenderadesjukdomstillstånd. Sammantaget pekade detta på osäkerhet i hur läkemedlet skulle användas och därmed utrymme för förbättring. 
  • Projektet genomfördes i fyra steg: 1) Framtagning av ett övergripande evidensdokument för pregabalin, 2) Expertgruppsmöten (uppdelade på psykiatri/smärta) där det utifrån evidensdokumentet arbetades fram ett sammanfattande evidensunderlag/expertrekommendation, 3) Dialogmöten på ett antal sjukhuskliniker/vårdcentraler, samt 4) Uppföljning och utvärdering. En webbenkät skickades till deltagarna direkt efter genomförda dialogmöten, samt efter tio veckor. Resultatet visade att deltagarna till övervägande del var nöjda med innehållet i och formerna för dialogen. En majoritet bedömde innehållet som värdefullt för kliniska ställningstaganden, och att det vid tioveckorsuppföljningen fått spridning på den egna enheten. Statistik över receptförskrivningen av pregabalin tio månader före och efter interventionen, visade för länets tre psykiatriska kliniker (vilka före interventionen skilt sig drastiskt åt i fråga om förskrivning per 1000 patienter) en tydlig utjämning i förskrivning mellan klinikerna. För övriga sjukhuskliniker och vårdcentraler gick det däremot inte att se någon tydlig förändring i detta avseende. Sammanfattningsvis bedöms den prövade modellen för implementering av evidensbaserad kunskap ha fungerat väl utifrån det praktiska genomförandet och baserat på deltagarnas omdömen, och bör därav kunna prövas även inom andra områden. 

Ämnesord

Evidensbaserad sjukvård  (sao)

Klassifikation

616 (DDC)
Ve (kssb/8 (machine generated))
Inställningar Hjälp

Titeln finns på 1 bibliotek. 

Bibliotek i östra Sverige (1)

Ange som favorit
Om LIBRIS
Sekretess
Blogg
Hjälp
Fel i posten?
Kontakt
Teknik och format
Sök utifrån
Sökrutor
Plug-ins
Bookmarklet
Anpassa
Textstorlek
Kontrast
Vyer
LIBRIS söktjänster
SwePub
Sondera
Uppsök

Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR. Läs mer om hur det funkar här.
Så här hanterar KB dina uppgifter vid användning av denna tjänst.

Copyright © LIBRIS - Nationella bibliotekssystem

 
pil uppåt Stäng

Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy